duminică, 24 iulie 2011

Eveniment ce ne marcheaza ISTORIA!

Revolta anticomunistă de la Şomoşcheş e vie încă în sufletele localnicilor






Evocarea revoltei ţaranilor din Şomoşcheş din anul 1949, desfăşurată sâmbătă în localitate, a atras peste 150 locuitori ai comunei Cermei şi invitaţi din ţară.
Amintirea evenimentelor aşa cum au fost relatate de vorbitori a atins cote sensibile în rândul celor care şi-au pierdut rude apropiate în timpul acelor vremuri. Cele două famili din care au provenit eroii împuşcaţi, Margine Gheorghe şi Faur Ioan precum şi celalalte care au suferit condamnări şi deportări au retrăit momente din rebeliune ascultând programul copiilor de la şcoala generală din Şomoşcheş, îndrumaţi de învăţătoarea Loredana Mang, care au încercat să fidelizeze cât s-a putut istoria. Monumentul ridicat în cinstirea eroilor acestui sat de către Primăria Cermei a fost sfinţit de părintele protopop Moise Nica.
Simpozionul care a urmat a avut parte de o asistenţă la fel de numeroasă, mai ales că printre invitaţii care au ţinut prelegeri s-au aflat liderii PNŢCD Radu Sârbu şi Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, precum şi fostul şef al Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea. De asemenea, profesorul Mircea Rusnac, cunoscut cercetător, a prezentat o cronologie a desfăşurării răscoalelor din zonă, cu precadere a celei din Şomoşcheş. Deputatul Mihăiţă Calimente a reamintit celor prezenţi despre încercarea domniei sale de a legifera un adevărat proiect de condamnare a comunismului cu efecte reale în plan practic, încercare care se loveşte de multă vreme de blocajul parlamentar impus de putere.
„Organizarea acestui eveniment vine ca o urmare firească a deciziei PNŢCD de a-şi cinsti înaintaşii care au luptat pentru a opri comunismul să-şi arate adevărata faţă între hotarele României. Ei, oriunde s-ar afla pe acest tarâm merită din plin toata preţuirea noastră.
Nimic nu s-ar fi putut realiza înspre evocarea evenimentului din 1949, fără implicarea Primăriei Cermei, îndeosebi a celor doi edili locali, primarul Ioan Daniel Vesa şi viceprimarul Severuţ Borha”
, a declarat liderul ţărănist Virgil Florea.
 

/02.08.10 de M.T. / ( articol si poze preluate de pe site-ul:  http://www.newsar.ro/stiri-arad/revolta-anticomunista-de-la-somosches-e-vie-inca-in-sufletele-localnicilor-foto )

Un comentariu: